Kosttilskudd har bokstavelig talt vært på alles lepper lenge, fordi nesten hver fjerde voksen i dette landet bruker dem altfor ofte. Det er ikke rart, for for å holde oss friske og ha et sterkt immunsystem trenger vi alle de riktige næringsstoffene som gir oss tilstrekkelig vital energi. Viktige vitaminer og mineraler, sporstoffer og fettsyrer er rett og slett uunnværlige for oss. Men trenger vi virkelig kosttilskudd og i så fall når? Hva er fordelene og ulempene med disse konsentrerte kosttilskuddene i form av tabletter, kapsler eller pulver? Du kan finne ut mer om dette i de neste linjene.

Hva er kosttilskudd ?

Disse kan nå finnes nesten overalt – i apotek og supermarkeder, i økologiske butikker, på markedet og selvfølgelig online. Kosttilskudd er spesifikke produkter som inneholder essensielle stoffer og selges i høye doser. Produsentene sverger til å ha det rette middelet for nesten alle ernæringsmessige mangler i organismen. Det er rett og slett ingenting som ikke er der! Dessverre står forbrukeren veldig raskt overfor en forførende utfordring, som ofte ikke bare belaster posen, men også kan sette helse i fare..

Kosttilskudd kan ikke erstatte et balansert kosthold!

balansert kosthold frukt grønnsaker kosttilskudd

Selvfølgelig betyr det ikke at kosttilskudd ikke er anbefalt i seg selv. Men tvert imot! Det er til og med noen av dem som er nesten uerstattelige i noen situasjoner og livstilstander, for eksempel folsyre i de tidlige stadiene av svangerskapet, probiotika når de tar antibiotika eller vitamin B12 for veganere. I prinsippet bør du imidlertid være veldig godt informert før du tar kosttilskudd, og ideelt sett søke detaljert råd fra legen din eller apoteket.

Kosttilskudd: Fordeler og ulemper

I prinsippet bør du ikke tenke på medisiner, for kosttilskudd er det ikke. De er bare der for å være et sunt tillegg til ditt daglige kosthold om nødvendig. Det er mer en ukonvensjonell matform full av viktige mikronæringsstoffer som vi bruker for å fremme helsen vår ytterligere. Det skal ikke glemmes at en sunn organisme som har et balansert kosthold og tilstrekkelig trening praktisk talt ikke trenger noen ekstra kosttilskudd. På dette tidspunktet vil vi liste de viktigste fordelene og ulempene med kosttilskudd.

Frisk frukt og grønnsaker, nøtter og frø for et sunt kosthold

kosttilskudd sunt å spise chiafrø grønnsaker mandel granatepler

 Fordeler:

 • lett tilgjengelig og lett å ta
 • rik på vitaminer, mineraler, fettsyrer, fiber og antioksidanter
 • lang holdbarhet og bærbarhet
 • effektiv for hull i tilbud og mangelsymptomer
 • bra for allergikere som ikke har lov til å spise visse matvarer
 • gi aktive idrettsutøvere viktige næringsstoffer

Ulempe:

 • ingen offisiell godkjenningsprosess som med legemidler
 • ikke sjelden urealistiske helseløfter
 • ikke nevnte interaksjoner med andre legemidler (også på grunn av uforklarlig dosering)
 • over 90% av alle kosttilskudd på markedet er laget syntetisk
 • Risiko for hypervitaminose og toksisitet ved overdosering av vitaminer og mineraler

Spis fersk frukt og grønnsaker hver dag

kosttilskudd juice for å lage frokost

Øk stoffskiftet med nok trening og trening i det fri

joggingstrening kosttilskudd

Ekstra tips: 

Spesiell forsiktighet er nødvendig når det gjelder kosttilskudd for høy sportsytelse, raskt vekttap eller styrkeforbedring. Fordi på disse områdene er forbrukernes interesse ekstremt høy og mange produsenter fristes til å misbruke.

Når det gjelder urteprodukter som importeres fra ikke-europeiske land, bør man ta den største forsiktigheten, da disse ofte er forurenset med forurensninger og tungmetaller.

Konklusjon

Streve etter balanse akkurat som naturen gjør! Prøv heller å endre dine egne spisevaner og livsstil på lang sikt, og ikke bærekraftig og ikke vilkårlig ty til kosttilskudd. Ikke glem at dette på ingen måte er en erstatning for et balansert og variert kosthold, men kan bare støtte kroppen din i visse tilfeller. Det er veldig mulig å være slank og sunn uten tabletter og dietter. Fremfor alt er motivasjonen og selvtilliten din, samt en objektiv og erfaren ekspertuttalelse viktig. Forbrukerrådgivere og helseblogger, som f.eks healthhappy.de, vil støtte deg og gi deg verdifull informasjon.

Stopp så ofte som mulig og hold deg frisk!

yoga meditasjon kvinne på stranden kosttilskudd