Sunt tannkjøtt fyller fullstendig mellomrommene mellom tennene og er lyserosa i fargen. Det tar ikke mye tid eller krefter å opprettholde tannkjøttet. Hvis du forsømmer dette, vil du imidlertid snart få mange ubehagelige problemer. Betent, ømt, smertefullt og blødende tannkjøtt er en av de vanligste. Årsakene til dette skyldes ikke bare uregelmessig eller feil munnhygiene, men også dårlig kosthold, fordøyelsesbesvær, tannstein, bruk av visse medisiner og til og med noen virusinfeksjoner. I tillegg til spesiell tannkrem og skylling, samt regelmessig konsultasjon med tannlegen, finnes det andre metoder for å forhindre tannkjøttproblemer. Vi gir nyttige tips for friskt tannkjøtt som alle bør kjenne til og følge.

Smilet ditt er vanligvis det første folk legger merke til

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil vakkert smil med friske tenner

Din munnhelse kan indikere en rekke lidelser i andre deler av kroppen din

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil god munnhygiene hvite tenner

Bytt tannbørste regelmessig

Tannbørsten er fuktig etter børsting og lagres i lukkede baderomsskap. Dette gir et egnet miljø for mange bakterier å utvikle seg. Disse bakteriene kan deretter spre seg fra børsten direkte på tennene og tannkjøttet, noe som bare øker risikoen for tannkjøttinfeksjoner. Det er derfor en god idé å bytte børste hver 2-3 måned og vaske tannbørstekoppen flere ganger i uken.

Hvor ofte bytter du tannbørste?

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil Puss tennene ordentlig

Puss tennene veldig godt?

Å pusse tennene to ganger om dagen er en del av vår daglige rutine, men gjør du det riktig? Noen mennesker pusser tennene flere ganger om dagen, men fjerner bare en liten mengde plakett og matpartikler. Dette er fordi de ikke bruker nok tid på dette viktige ritualet.

Hemmeligheten bak optimal tannpussing ligger i å pusse lenger og dekke alle områder, spesielt jekslene. Disse er vanligvis de mest utsatt for tannråte. Hvor lang tid du børster tennene er også veldig viktig. Prøv alltid å pusse i minst 2 minutter. Legg aldri for mye press på tennene og tannkjøttet med børsten, da dette kan forårsake ytterligere irritasjon.

I denne forbindelse er det en god idé å investere i en moderne elektrisk tannbørste som lar deg sette tiden til å pusse tennene. Mange modeller er nå også utstyrt med en sensor som reagerer umiddelbart på for mye trykk.

Visste du at tennene våre er de vanskeligste tingene i kroppen vår

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil lærer barn å pusse tennene

Samtidig er de de eneste som ikke kan reparere seg selv

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil sunn tannlege

Interdentale børster og munnvann

Mikropartikler fra mat kommer stadig mellom tennene når de spiser. Selv en elektrisk børste kan ikke rengjøre disse trange plassene effektivt. I disse tilfellene kommer interdentale børster og munnvann til unnsetning. Du bør bruke disse flere ganger om dagen etter at du har pusset tennene. Munnvann får til og med et bonuspoeng her, ettersom det også fjerner bakterier fra tungen og ganen. Tross alt blir disse ofte oversett når du pusser tennene.

Millioner av mennesker lider av tannkjøttsykdom, men mange er ikke klar over det

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil Børst og skyll sunt

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil munnskyll sunne tannkjøttetenner

Sunn ernæring for sunt tannkjøtt

Sunt kosthold hjelper oss ikke bare med å holde oss i form og i godt humør, det hjelper oss også med å opprettholde et sunt tannkjøtt. Når vi tygger, gir vi tannkjøttet litt massasje og muskler i kjeven en skikkelig treningsøkt. Derfor bør vårt daglige kosthold hovedsakelig være basert på harde og minimalt bearbeidede matvarer som er rike på vitaminer og mineraler. Kalsium og silisium er viktig for å bygge opp og gjenopprette tannstrukturen. Vitamin C, D og K sørger for sunt tannkjøtt. Unngå å spise søtsaker, kaker, tørket frukt og andre sukkerrike matvarer. De etterlater et klebrig lag på tennene og tannkjøttet som bare mater bakteriene.

Det er best å besøke tannlegen en gang hver sjette måned

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil Sunn mat for sunne tenner Besøk tannlegen ofte

Folkemedisin for friskt tannkjøtt

I tillegg til tipsene ovenfor, kan du ta vare på helsen til tannkjøttet ved hjelp av folkemedisin. En av de vanligste naturlige metodene er munnvann med sumak, kamille, brennesle, nellik eller grønn te. Hvis du har blødende tannkjøtt, kan du påføre aloe vera gel eller ingefærpasta direkte på de smertefulle områdene. Begge har nemlig soppdrepende, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper. Ekstra jomfru olivenolje kan til og med være et naturlig alternativ til vanlig munnvann på grunn av dens lignende egenskaper.

Olivenolje fungerer som munnvann og kan til og med bleke tennene

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil Skyll munnen med olivenolje

Hvis du unnlater å ta vare på tannkjøttet, begynner de med tiden å gjøre vondt, blø og gradvis trekke seg bort fra tennene. I verste fall kan dette til og med føre til tap av tenner. Følg disse enkle, men viktige tipsene for å holde tannkjøttet sunt og nyte et vakkert smil.

Ignorer aldri blødende tannkjøtt og andre symptomer på tannkjøttsykdom

Tips for sunt tannkjøtt og et vakkert smil blødende tannkjøtt gjør vondt