Tuberosen (Polianthes tuberosa) – så blomstrende, så kremaktig, så forførende! Duften av denne delikate, eksotiske planten er så gunstig og sterk på samme tid at den knapt kan sammenlignes med andre. Den rene vegetabilske oljen som utvinnes fra blomstene til det eksotiske er med rette den dyreste i verden, og trumfer til og med rosens. Til tross for navnet har tuberosen faktisk ingenting å gjøre med roser, men kommer fra en helt annen slekt. Hva er den mystiske skjønnheten, hvorfor er deres duft og olje så verdifull og hvordan du kan plante dem selv, vil vi fortelle deg nedenfor.

Den delikate tuberosen fortryller med sin makeløse duft

ruberose friske blomster

Tuberosen – nattedronningens hemmelighet

Hjemmet til tuberosen er på Hawaii. De innfødte tilbad allerede den himmelske duftende planten og brukte den til alle viktige ritualer. Den dag i dag er tuberose blomster spesielt populære og tradisjonelt brukt som bryllupskranser på øya. I dag dyrkes tuberose også i Mexico, Egypt, Marokko, Frankrike og India, så vel som i andre regioner med milde tropiske eller subtropiske klimaer.

Det er ikke for ingenting at indianerne kaller henne “Rajnigandha” eller “Rat Ki Rani”, noe som betyr noe som elskerinne eller dronning om natten. Tuberoser tilhører de såkalte “natthyasinter” og duften er mest intens om natten. Dette er så feminint og så forførende på samme tid at det fengsler sansene og vekker sensuelle fantasier. Selv i Ayurveda ble planten høyt verdsatt som et naturlig afrodisiakum.

Tuberose duften sies å ha sensuelle egenskaper

tuberose afrodisiakum

De forskjellige effektene av tuberoseolje

Den 100 prosent rene tuberoseoljen kalles også absolutt. Som nevnt ovenfor er det den dyreste duftoljen i verden og er laget av de friske blomstene på tuberosen. I motsetning til konvensjonelle essensielle oljer brukes ikke dampdestillasjon her, men mye skånsomere metoder som entfleurage. Blomstene på planten er så delikate og tåler ikke intensiv behandling. Den høyt konsentrerte tuberoseoljen fortynnes deretter i alkohol eller en bæreolje som jojoba og kan vanligvis finnes i butikker. Dette er også lagt til de dyreste og beste parfymer som ingrediens for både kvinner og menn.

Tuberoseoljen – en verdifull gave fra naturen

sunne fordeler med tuberoseolje

Tuberoseolje er ikke bare dyrt og eksklusivt. Både som en duft og som en molekylær sammensetning har den mange positive effekter på kropp og sjel. Her er en kort oversikt over de viktigste av dem.

Naturlig tuberoseolje og smak kan:

  • Minimer stress og få indre ro;
  • frigjøre emosjonelle blokker;
  • fremme selvtillit;
  • Gi trøst og tillit;
  • støtte kreativitet;
  • motvirke forvirring, depresjon og negative tanker;

Tuberose duft løfter stemningen og skaper en munter holdning

guberose mot depresjon

  • forbedre søvn;
  • gi lindring fra influensa og revmatisme;
  • Øk livslysten og libido.

Takket være balanseeffekten av tuberosen blir man mer avslappet og kan konsentrere seg bedre

tuberose for mer indre ro og avslapning

Kreativitet og fantasi øker nesten ubemerket

tuberose fremmer kreativitet

Tuberoseolje kan til og med hjelpe mot leddsmerter

helsemessige fordeler mot tuberoseolje mot revmatisme

Planting og omsorg for tuberose

Du spør sikkert deg selv: “Kan jeg også plante tuberosen i meg?” Heldigvis er svaret: “Ja, du kan!” Egnet. Men hvis du ønsker det, kan du bare ta vare på dem hjemme i en blomsterpotte. I begge tilfeller kan du nyte de delikate blomstene og den makeløse, eksotiske duften lenge.

Plant tuberoser i din egen hage

tuberose blomster hvitrosa

Tuberosen forplantes og plantes av knoller. Riktig tidspunkt for dette er: enten i slutten av april direkte i hagesengen eller i en blomsterpotte fra februar / mars. I begge tilfeller liker planten næringsrik, godt drenert jord og et solrikt, varmt og skjermet sted. Du bør ikke overdrive det med vanning. Du kan bare begynne å bruke den etter at den er kjørt ut for første gang. Pass på at det ikke er vannlogging. Du kan tilføre litt flytende gjødsel til vanningsvannet med jevne mellomrom. De første blomstene dukker vanligvis opp fra juni og kan vises frem til oktober. De er et eksklusivt tillegg til vasen og kan kombineres med andre fine blomster.

Knollene på tuberosen er følsomme for frost

tuberose knoller

Det er veldig viktig å vite at tuberosen ikke er hardfør. Du bør derfor få knollene ut av bakken i god tid før den første frosten og la dem overvintre på et tørt, luftig sted. Frostfrie kjellere og loft er for eksempel perfekte for dette.

Nyt den fantastiske duften av tuberosen!

tuberose i hagen subtropisk plante

Inviter det fortryllende eksotiske til ditt hjem, prøv de mange effektene av tuberoseolje og la deg bli vunnet av naturens gunstige kraft!

Tuberosen – forførende og sensuell!

plukket tuberose blomster     tuberose plukket duftende blomster   nattens tuberose -dronning

vakre tuberose blomster  plukke tuberosehøst

tuberose vakre hvite blomster

tuberose hvite blomster