I Kina kalles det “udødelighetens urt”. Også kjent som Jiaogulan, er denne klatreplanten verdsatt som ekstremt sunn og får allerede mer og mer popularitet her i Europa. Hva kjennetegner denne medisinske planten, hvordan den er godt ivaretatt og hvordan den kan nytes, vil vi fortelle deg i dag i denne artikkelen.

Jiaogulan kan dyrkes som en hage eller potteplante

sunn klatreplanteurt av udødelighet

Hvorfor kalles Jiaogulan “Herb of Immortality”?

Hjemmet til Jiaogulan (lat. Gynostemma pentaphyllum) er Sørøst -Asia. Anlegget trives og er også utbredt i land som India, Thailand, Japan og Vietnam. Den har også blitt dyrket i Europa siden midten av 1900 -tallet. Det fikk navnet sitt hovedsakelig i forbindelse med den sør -kinesiske provinsen Guizhou.

De fleste i Kina som er over hundre år gamle bor der. I lang tid har forskere forsket på hva det skal være. Etter at faktorer som genetikk og klima er eliminert, blir det klart at vanlig te -forbruk bør være hovedårsaken til lang levealder. Folket i denne regionen i Asia har alltid drukket Jiaogulan -te. De sier at planten fungerer akkurat som ginseng, bare mye bedre og sterkere.

Te kan tilberedes med både friske og tørkede blader

sunn teurt av udødelighet jiaogulan

De mange helbredende effektene av Jiaogulan

Urten til udødelighet tilhører cucurbit -familien og er ifølge tradisjonell kinesisk folkemedisin en av de ti mest effektive og sunneste plantene for den menneskelige organismen. Dette skyldes hovedsakelig de verdifulle ingrediensene som saponiner, flavonoider, polysakkarider, sporstoffer som sink, magnesium og jern, samt de mange essensielle aminosyrene. Ikke rart at Jiaogulan har en sterk immunstimulerende effekt med et slikt innhold. I tillegg regnes planten som et effektivt adaptogen som reduserer oksidativt stress og virker balanserende på kropp og sjel. I tillegg til de mange positive egenskapene til den medisinske planten, er det også de uttalte antialdrings- og kreftfremkallende effektene. Jiaogulan anses også å balansere hormonbalansen, blodsukkernivået og blodtrykket.

En bemerkelsesverdig klatrende medisinsk plante fra Fjernøsten

urte av udødelighet jiaogulan sunn medisinsk plante

Men vær forsiktig! Ikke forveksle Jiaogulan med villvin. Selv om disse er ganske forskjellige, har begge ganske like blader og er like etterfølgende.

Hvordan passe ordentlig på urten til udødelighet?

Det er en relativt robust og lettstelt plante. Likevel er det et par ting å vurdere. Jiaogulan elsker spesielt solrike og delvis skyggefulle steder i hagen og tåler temperaturer på opptil minus 15 grader Celsius om vinteren. Hvis du vil dyrke urten fra Fjernøsten i en bøtte, vil det være lurt å plassere den i vinterhagen eller i et rom ved temperaturer mellom 10-15 grader. Den optimale jorda er sand til lammende, rik på humus og nøytral eller lett sur. Anlegget liker ikke vanning, men bør ikke tørke ut, moderat vanning vil være helt riktig. Formering fungerer best med stiklinger eller ved å dele røttene. Ikke glem at Jiaogulan er en klatreplante og alltid trenger et klatrehjelpemiddel som en ramme eller rutenett når den vokser.

Frodig grønt i hagen eller på balkongen

hageplante etterfølgende jiaogulan urt av udødelighet

Hvordan konsumeres Jiaogulan?

I Asia er urten til udødelighet ikke bare drukket som te, men nytes også generelt som mat. Hvis du vil, kan du for eksempel legge til de friske bladene på planten i salater eller smoothies, eller tilberede dem som spinat i mange retter. Den litt søte smaken, spesielt med friske, yngre blader, minner om lakris. Når den er tørket, har urten en syrlig, bitter smak og blir ofte søtet med honning eller agavesirup i te. I utgangspunktet brukes bare plantens blader til både medisinske og kulinariske formål. De små, svarte bærene, stilkene og røttene er vanligvis uspiselige.

I Asia tilberedes jiaogulan i mange tradisjonelle retter

jiaogulan urt av udødelighet

Slik ser de små fruktene av den medisinske planten ut

frukt urter av udødelighet

Inviter denne eksotiske fjernøsten i hagen din eller på balkongen din. Nyt ikke bare den friske grønne, men også dens mange helbredende effekter, som med rette har gitt den navnet “urten til udødelighet”.

Et flott tillegg til høyden

gynostemma pentaphyllum urt av udødelighet

Du kan også bygge rillehjelpen av stål

klatreplante medisinsk planteurt av udødelighet

balkongplante krypende urt av udødelighet

Urten til udødelighet kutter også en fin figur i hengende kurver!

sterk varm plante jiaogulan urt av udødelighet      jiaogulan kinesisk urt av udødelighet  urte av udødelighet i potten

urter av udødelighet styrker immunsystemet  urte av udødelighet jiaogulan klatreplante sunt

vakker klatreplante jiaogulan urt av udødelighet

urten til udødelighet rangerer planten