Vi mennesker kan leve relativt lenge uten fast føde. Kroppen kan til og med fungere uten vann i noen dager. Uten oksygen kan mennesker bare overleve i noen minutter, fordi alle celler trenger oksygen. Korrekt pust er avgjørende for at kroppens funksjoner skal fungere jevnt. I tillegg påvirker dyp pusting den følelsesmessige balansen. Mange klager i luftveiene kan lindres gjennom bevisst og øvd pust. For å lære dette bør man være mer interessert i yoga og meditasjon. Pusteøvelsene anbefales og suppleres og støttes av urter for luftveiene. Dette styrker hele immunsystemet samtidig. Og spesielt i tider med koronavirus, ville det være nyttig å vite mer om emnet og også å bidra. Mange luftveisproblemer som hoste eller rennende nese er forårsaket av mikroorganismer som vi puster inn. Når immunsystemet svekkes, øker sjansene for å utvikle en uønsket sykdom.

Vi vet godt hvilke urter for luftveiene som brukes?

Urter for luftveiene sitron og aromatisk olje

Som er urter for luftveiene?

Man kan lage en generell oversikt over urter for luftveiene. Selv om det er nøyaktig, er det bedre å vite hva det er og hvordan det påvirker luftveiene. Urter som hjelper luftveisfunksjonen inkluderer hylleblomst, timian, tørket salvie, lavendel, rødkløver og kongeblomst.

Urter for luftveiene forhindrer bakterier fra å bli inhalert helt 

Urter for respiratoriske pusteøvelser

en forkjølelse Du kan lindre halsbetennelse med hyllebærsirup og samtidig styrke immunsystemet. En lignende effekt kan oppnås med en varm infusjon av tørket kanel og fersk ingefær med litt sitron og honning.

Vi drar nytte av hyllebærplanten hele året 

Urter for luftveiene sitronhyllebær

Kanel er nesten utelukkende knyttet til jul, og den smaker og helbreder i hver sesong

Urter for kanel i luftveiene

EN tørr, irriterende hoste kan være veldig ubehagelig. Vi anbefaler infusjon av fersk comfrey, kombinert med honning og sitron.

Honning med sitron er en magisk kombinasjon som holder immunsystemet i gang 

Urter for luftveiene sitron og honning

Hoste med sputum tandem av salvie og timian er ideell. Begge har en antiseptisk, desinfiserende og slimløsende effekt. Timian skal nytes som te og inhaleres med den. Salvie er godt å gurgle fordi den renser og beroliger halsen og stopper patogenene tidlig.

Den aromatiske hylleblomst -te åpner luftveiene og varmer hele kroppen 

Urter for luftveiene sitron og honning hylleblomst

Med salvie -te kan du skylle ut alle infeksjoner fra halsområdet 

Urter for luftveiene sitron og salvie te

Rødkløveren er en veldig effektiv medisinsk plante som må være en del av medisinskapet 

Urter for luftveiene sitron rødkløver

Hvilke urter for luftveiene styrker immunsystemet?

Med utmattelse og følelsesmessig stress reduseres antallet immunceller. Som et resultat blir kroppen mer utsatt for infeksjon. På dette tidspunktet bruker vi urter som skal styrke immunsystemet vårt. Rødkløveren, akkurat som hyllebærene, virker avgiftende og fornyer vevet. Rødkløveren er tatt i form av te og hyllebær kan brukes til å lage deilig juice.

Lavendelen lukter ikke bare edel, men kan også roe deg ned og slappe av 

Urter for luftveiene sitronhyllebær

Urter for luftveiene skal utfylle og støtte pusteøvelsene 

Urter for pusteøvelser

Ingefær og rosmarin styrker kroppen etter lang tids sykdom. Ingefæren varmer organismen og med rosmarin kommer man med positive tanker. Med løvetann og lavendel kan du hjelpe kroppen din med å skille ut giftstoffer. Du kan brygge en fersk te laget av lavendelblomster eller bruke den essensielle oljen av lavendel. Lavendelen renser og beroliger samtidig. Effekten av sitronmelisse er like sterk. De gode egenskapene til løvetann kommer til sin rett i en salat eller urtete.

Echinacea, eller coneflower, driver bort symptomene på forkjølelse og styrker kroppen 

Urter for luftveiene sitron echinacea

Hva bør man vite om doseringen?

Alt avhenger av riktig dosering. Fordi de aktive ingrediensene i urter passerer direkte gjennom slimhinnene i fordøyelseskanalen, bør de foreskrevne doseringsgrensene ikke overskrides. Det er alltid lurt å konsultere din fastlege eller alternativ praktiserende lege. For en frisk voksen gjelder imidlertid følgende doseringsregler: Du kan ta en urtete eller infusjon maksimalt 3 ganger daglig 250 ml. Ved avkok er den tillatte mengden 50 ml og må ikke brukes internt mer enn 3 ganger om dagen. Tinkturen har et daglig gjennomsnitt på 20 dråper som er oppløst i vannet.

Medisinplanten salvie er også verdsatt på kjøkkenet 

Urter for luftveiene sitron salvie

Urtemedisin er effektivt når du tar urter i riktig mengde

Urter for luftveiene sitron og thymianoel

Tallene kan variere avhengig av sykdommen, og derfor er det alltid godt å få en mening fra en lege. Urtesirup tas også maksimalt 3 ganger om dagen 2 teskjeer. For eldre over 70 år og for barn mellom 9 og 15 år gjelder halvparten av det angitte beløpet. Barn under 9 år får en fjerdedel av det, og spedbarn og småbarn skal bare være fornøyd med urteinfusjoner.

Hvis du prøver å føre en relativt sunn livsstil, vil infeksjonene alltid holde seg borte 

Urter for luftveiene styrker immunsystemet

Urter og livsstil

De første tegnene på forkjølelse signaliserer at kroppen trenger hvile og avslapning. Disse signalene blir ofte neglisjert, og du kan bare bli undersøkt når patogenet allerede har kommet inn i kroppen. Vi anbefaler at du drikker urtete daglig som et forebyggende tiltak og gir deg selv hvile og pauser. Mange medisinske urter, som lavendel eller sitronmelisse, beroliger nervesystemet og hjelper kroppen og sinnet til å slappe av.

Så sunt og så undervurdert – løvetann brukes til å tilberede deilige og friske salater 

Urter for åndedrettssystemet løvetannrot

Noen urter bør oppbevares i medisinskapet året rundt. Medisinske urter virker både friske og tørkede. Forskjellen mellom de friske og de tørkede urter for luftveiene er igjen doseringen. De tørkede urter i te skal være dobbelt for mange enn de friske.

Effekten av de medisinske plantene kommer til sin rett i forskjellige former

Urter for luftveiene sitron coneflower echinacea

Valget av hvordan vi lever er helt i våre hender 

Urter for luftveiene sitron og honninghoste

Å lære å identifisere urter er alltid gunstig 

Urter for luftveiene sitron og timian

Du kan nyte aromatisk urtete i alle sesonger 

Urter for luftveiene sitron og lavendel te

Drikk rikelig med vann, ventiler regelmessig, spis fersk og selvlaget mat og syng med! Dette vil lede livet ditt i en sunn retning til det sakte blir en livsstil.

La deg gå og se deg neste gang!

Drikk urtete hver dag og nyt ditt sunne liv 

Urter for luftveiene sitron rosmarin

Urter for luftveiene sitron og lavendel

Urter for luftveiene sitron og balsam

Urter for luftveiene sitron og sol