Noen ganger kan vanskelige psykologiske problemer lett løses med vanlige terapimetoder. Selv om arbeidet er tidkrevende, er behandlingen vellykket og problemet er endelig løst. Men hvis det ikke er tilfellet ditt, så lurer du sannsynligvis på hvorfor konvensjonelle metoder for psykoterapi ikke fungerer så bra for deg. Kanskje du bør prøve en ny teknikk, for eksempel familiekonstellasjon. Hva vet du egentlig om det?

Hva er en familiekonstellasjon?

Familie konstellasjon familieterapi ta del i familiekonstellasjoner slektstre kjærlighet

En familiekonstellasjon tilbyr et annet utgangspunkt og hjelper i situasjoner der ingenting annet har fungert. Les videre for å lære mer om denne unike metoden for psykoterapi og dens historie.

Familiekonstellasjoner hjelper med både personlige og familieproblemer

Familiekonstellasjon Familieterapi Familiekonstellasjoner Helse

Hva er en familiekonstellasjon?

Familiekonstellasjonen er en terapiform basert på ideen om at problemer gjentar seg over generasjoner. Når vi undersøker våre følelser og oppfatninger i et “kunnskapsfelt”, kan vi bryte ut av familiemønstre som forårsaker lidelse og sykdom. Å jobbe gjennom en familiekonstellasjon hjelper oss med å finne og løse den virkelige årsaken til problemene våre.

Det høres kanskje litt rart ut, men virkeligheten er at det skjer vanskelige og stressende situasjoner i hver familie som setter medlemmene under langvarig stress.

Bare å være i en slik situasjon betyr ikke at familien din er “dårlig”. Det betyr bare at familien er en stor del av livet ditt. Det er som å ha en god jobb eller gå på en god skole. Men det kan også forårsake mye stress.

Familiekonstellasjonsterapi er ikke for alle, men det kan være spesielt nyttig for mennesker som er stresset eller har problemer på grunn av familielivet.

Hvordan ser slektstreet ditt ut?

Familiekonstellasjon Stamtre Familieterapi Familiekonstellasjoner

de historien om Familie konstellasjon 

Alfred Adler var den første som brukte begrepet “familiekonstellasjon” for å referere til båndene og følelsen av å tilhøre en familie. Familiekonstellasjonen som terapi ble utviklet av den tyske psykoanalytikeren og familieterapeuten Bert Hellinger. Han utviklet denne terapiformen ved å kombinere sitt tidligere arbeid med relaterte terapier med sine egne livserfaringer.

I dag bruker mange andre terapeuter familiens konstellasjonsmetode, enten som en frittstående praksis eller som en alternativ terapi, for å løse både familie- og individuelle problemer.

Bert Hellinger Selv hevder han imidlertid ikke å ha skapt begrepet familiekonstellasjoner. Hans arbeid er hjørnesteinen i denne metoden, nemlig familiekonstellasjoner, slik den er kjent i dag.

Bert Hellinger – 16. desember 1925 – 19. september 2019

Familiekonstellasjon Familieterapi Familiekonstellasjoner Familieterapeut Bert Hellinger

Bert Hellinger kommer fra en tysk familie som overlevde andre verdenskrig uten å ofre sine moralske verdier. Som tenåring skulle han gå til Hitler Youth -møter, men i stedet ble han ansatt i en katolsk organisasjon.

Like etter ble Hellinger en katolsk prest. Som misjonær i Afrika observerte han det sørafrikanske folket i Zulu og hvordan denne andre kulturen løste problemer som oppsto i familien. Han bemerket også at de åndelige seremoniene i Zulu ligner veldig på ritualene i den katolske messen. Disse påvirkningene strømmet inn i hans senere undersøkelser av familiekonstellasjonen.

Etter at han kom tilbake til Europa, forlot Hellinger presteskapet og ble psykoterapeut. Han studerte med kjente psykoterapeuter fra forskjellige terapiskoler. I løpet av denne tiden ble arbeidet hans påvirket av forskjellige familieterapisystemer som:

 • Psykoanalytiske metoder
 • Transaksjonsanalyse
 • Primær terapi
 • Psykodrama
 • Familieskulptur
 • Transgenerasjonspsykologi
 • Programmering av nevrolingvistikk
 • Provokativ terapi
 • Hold terapi
 • Livsmanus
 • Kort terapi

På 90 -tallet, etter 50 års arbeid med familier over hele verden, tok Bert Hellinger alle disse ulike ideene sammen til en ny type terapi og helbredelse. Hans arbeid består av imponerende 83 bøker, og han har også gjennomført utallige seminarer.

Bert Hellinger i en familiekonstellasjon

Familiekonstellasjon Bert Hellinger Moderator familiekonstellasjoner

Begreper i familiekonstellasjonen

Følgende konsepter kan hjelpe deg å bedre forstå familiekonstellasjoner.

Et traume kan påvirke generasjoner

Familiekonstellasjoner antar at det som skjedde i familiegrensen din kan påvirke måten du tenker, føler og handler på akkurat nå. En persons sorg, frykt eller sinne påvirker hele familien. Fordi familiemedlemmer er forbundet i det morfogene feltet, føler de alle effekten av ting som skjedde med hvert familiemedlem.

Morfogent felt

Det morfogene feltet er et energifelt som inneholder minnene og spesifikke energier til en gruppe. Denne gruppen kan være en familie, et fellesskap, et land eller til og med hele verdens befolkning. Siden dette energifeltet inneholder all kunnskap fra gruppen, kan det hjelpe oss å forstå kildene til problemene våre, selv om ingen har fortalt oss fakta.

Hvordan fungerer familiekonstellasjoner egentlig?

Familiekonstellasjon Familieterapi Familiekonstellasjoner Roll i familien

Ordrer om kjærlighet

Hellinger identifiserte flere kjærlighetsordner som kjærligheten følger av. De to viktigste og grunnleggende kjærlighetsordrene er som følger:

 • Alle i gruppen har samme rett til å tilhøre og tilhører alltid.
 • Alle som tilhører må få sin spesifikke rettmessige plass.

Ekskluderte familiemedlemmer

Du tror kanskje at familien din aldri ville stenge et familiemedlem ute, men dessverre skjer det hele tiden. I familiekonstellasjoner antas det at ekskluderte familiemedlemmer påvirker hele familien, selv om familien ikke lenger er i kontakt med dem. Noen eksempler på ekskluderte familiemedlemmer er:

 • Babyer som har hatt spontanabort eller har blitt abortert.
 • Babyer eller barn kan bli adoptert.
 • Familiemedlemmer som har dødd, spesielt hvis de døde unge.
 • Eks-ektefeller og partnere fra tidligere forhold
 • Familiemedlemmer som av forskjellige årsaker ikke lenger er i kontakt med resten av familien.

Disse ekskluderte familiemedlemmene fortsetter å påvirke hele familien. Når et annet familiemedlem tar plass, kan de overta sine følelsesmessige kamper, avhengighet eller til og med fysiske sykdommer.

Familiemedlemmer er representert av andre mennesker eller gjenstander

Familiekonstellasjon Bert Hellinger familieterapi familiekonstellasjoner

Tilhørighet

Familiekonstellasjonen identifiserer ønsket om å tilhøre som den største påvirkningsfaktoren i familien. Hvis noen føler at de ikke hører hjemme, vil de gjøre alt for å tilfredsstille den følelsen av tilhørighet.

Skjult troskap

Innenfor familien viser vi alle vår lojalitet. I følge familiens konstellasjonsteori er vi lojale mot familiemedlemmer som har dødd. Disse skjulte lojalitetene kan føre til at vi følger mønstre, utvikler vaner og tar beslutninger som er ugunstige for oss selv. Familiekonstellasjonsterapi kan hjelpe oss å forstå hvordan disse lojalitetene driver oss slik at vi kan ta bevisste valg.

Alle familiemedlemmer må anerkjennes

Familiekonstellasjon Familiemedlemmer Familiekonstellasjoner

Når er en familiekonstellasjon nødvendig??

Familiekonstellasjoner kan brukes til en rekke problemer, inkludert fysiske, mentale, sosiale eller åndelige problemer. Denne terapeutiske metoden kan bidra til å løse følgende problemer:

 • depresjoner
 • Angst
 • Avhengighet
 • Dårlige vaner
 • Svikt på jobben
 • Negative forholdsmønstre
 • Familiær dysfunksjon
 • traume
 • sorg
 • Obsessive tanker
 • Fysisk sykdom
 • Finansielle problemer
 • Fobier
 • Overdreven skyldfølelse

Familiekonstellasjonsmetode

I en typisk familiekonstellasjon er det en søker / klient, en moderator og muligens andre deltakere. Søkeren er personen som ønsker å løse et problem. Moderatoren er terapeuten som leder familiekonstellasjonen. De andre deltakerne trenger ikke være slektninger.

Søkeren har et problem som han ønsker å overvinne. Problemet kan være alt fra neglebiting eller røyking til forholdsproblemer eller depresjon. Han forteller moderatoren veldig kort hva problemet hans er. Imidlertid er det vanligvis ikke forklart i detalj eller gitt noen grunn til problemet.

Hvis andre mennesker er involvert i økten, velger søkeren forskjellige mennesker til å representere visse medlemmer av familien hans.

Alle forblir tause en stund for å koble seg til det morfogene feltet og se om arrangementet høres sant ut for dem. Moderatoren veileder deretter deltakerne slik at forslagene deres er meningsfulle for søkeren.

En familiekonstellasjon begynner alltid med en samtale med terapeuten 

Familiekonstellasjon, familieterapi, delta på workshops i familiekonstellasjoner

På denne måten opprettes en levende modell av kundens opprinnelige (eller nåværende) familie. Det er funnet ut at følelsene og tankene til menneskene som representerer familiemedlemmene er veldig like de faktiske familiemedlemmene. Det er åpenbart et energifelt / morfogent felt som styrer bevegelsene til representantene og gir dem tilgang til all vesentlig informasjon.

Slike familiekonstellasjoner utføres vanligvis med en gruppe mennesker, mens medlemmene i gruppen spiller rollen som representanter. Men det fungerer også i en-til-en-økter der puter eller andre symboler kan brukes til å representere posisjonene til familiemedlemmer.

Hvordan fungerer familiekonstellasjoner i praksis??

Dette arbeidet avslører unikt hver ødeleggende familiedynamikk som henger under overflaten. Men det er ikke alt: Hvis de som står for familiemedlemmer følger sine spontane bevegelser nøye, vil ikke bare familieforviklinger bli avslørt, men også løsning av problemet. Helbredende bevegelser støttes av terapeutens inngrep. Manglende eller ekskluderte familiemedlemmer godtas tilbake i familien. Ny og mer bevisst atferd bygges opp gjennom helbredende setninger som representantene sier til hverandre. Etter hvert kan en ny, mer naturlig og helbredende balanse bli funnet for hele systemet, der kjærligheten mellom de sanne familiemedlemmene kan flyte igjen på en ny og mer bevisst måte.

Kjærlighet og respekt er grunnlaget for ethvert sunt forhold 

Familiekonstellasjon familieterapi tar del i familiekonstellasjoner